Kotlety z buraków i ciecierzycy


[składniki]
dwa buraki - starte
1 puszka ciecierzycy - dobrze odsaczona
1 łyżka drobno posiekanej cebuli
2 łyżki drobno posiekanej zielonej papryczki chilli
1/4 łyżki startego czosnku 
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka mąki kukurydzianej
sól
łyżki siemienia lnianego - powder
bułka tarta

[przygotowanie]
Odcedź ciecierzycę z wody i rozgnieć na gładką papkę. Odstaw.

Rozgrzej olej na patelni i dodaj cebulę, czosnek i papryczki chilli. Smaż przez kilka minut. 

Dodaj starty burak. 

Gotuj przez 5-10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku.

 Dodaj rozgniecioną ciecierzycę i dokladnie wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i posiekaną kolendrę. Gotuj przez kilka minut. Sciagnij z ognia i dodaj siemie lniane. Wymieszaj, dopraw do smaku. Odstaw na bok na ok. 1 godzinę. 

Panierka:
z odstawionego farszu, uformuj małe klopsy/kotlety i obtocz je w bułce tartej. 

Rozgrzej olej i smaż kotlety na złoty kolor.

***

Jako klopsy: podawaj z sosem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga