Szczypiorek


Szczypiorek pachnie wiosną i  powinien on być w grupie 11-stu podstawowych i niezbędnych ziół w Twojej kuchniWszystkie części rośliny są jadalne - korzenie, liście, oraz kwiaty.


Poprzez dodanie szczypiorku do potraw takich jak ziemniaki, zupy, kanapki, lub sałatki,  nie tylko uszczęśliwiamy  nasze podniebienie, ale również robimy coś pożytecznego dla  naszego zdrowia.

Skład szczypiorku:

  • beta karoten 2.612,00 mcg
  • cholina 5,2 mg
  • kwas foliowy 105,00 mcg
  • luteina + zeaksantyna 323,00 mcg
  • niacyna 0,647 mg
  • kwas pantotenowy 0.324 mg
  • ryboflawina 0,115 mg
  • tiamina 0,078 mg
  • witaminy A 218,00 mcg, B6 0,138 mg, C 58,1 mg, E 0,21 mg, K 212,7 mcg,
  • proteiny 3.27 g, 
  • węglowodany 4,35 g
  • błonnik 2,5 g
  • cukry 1,85 g


Funkcje szczypiorku:

Układ pokarmowy:
  • szczypiorek, gdy drobno posiekany i spożywany razem z żywnością (np jajecznica, twaród),  pobudza i ułatwia trawienie (dzięki zawartości olejków eterycznych),
  • wzmaga apetyt,
  • zostało udowodnione, że szczypiorek pomaga organizmowi w trawieniu tłustych pokarmów (aczkolwiek ograniczmy takowe),
  • może pomóc w walce z otyłością i zatrzymywaniu płynów w organizmie.


Układ krwionośny:
  • potas wzmacnia prace serca i naczyn krwionosnych,
  • obniża ciśnienie krwi,

Pobudza  i chroni organizm:

  • dla tych, którzy cierpią z powodu zmęczenia i znużenia, spożywanie szczypiorku może być dobrą pomocą w odzyskaniu energii i dobrego samopoczucia,
  • wpływa na działanie układu odporności w naszym organizmie - bogate źródło witaminy C, 
  • witamina K ogranicza uszkodzenie neuronów w mózgu - pomaga w walce z choroba Alzheimera.
Ponadto szczypiorek wykazuje dzialanie:
  • bakteriobójcze (antyseptyczne),
  • przeciwzapalne,
  • przeciwnowotworowe - badania wykazały, że szczypiorek pomaga zmniejszyć ryzyko raka prostaty, aż o 50 procent (!!!),
  • konsumpcja szczypiorku okazała się być bardzo korzystna dla układu oddechowego,

Inne właściwości:
  • ma właściwości moczopędne,
  • witamina K odpowiedzialna jest za prawidłowy rozwój kości,
  • przeciwdziała osteoporozie.

CIEKAWOSTKI:

***Szczypiorek dodawaj zawsze pod koniec gotowania - inaczej utraci smak.


***Ze względu na znaczne ilości kwasu foliowego, polecany jest kobietom w ciąży.


Szczypiorek jak większość warzyw i ziół, najwięcej składników i witamin, ma w postaci surowej.  ZRÓB TO SAMA - re-grow szczypiorek



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga