Kiszona kapusta

gtahomesbyryan.com
Kiszona kapusta nie dość, że jest piekielnie smaczna (ja jestem uzależniona), to również oferuje ciekawy zestaw właściwości zdrowotnych. Pół szklanki kapusty zawiera błonnik, wapń, potas, fluor, żelazo, witaminy C i K. Stanowi również bogate źródło przeciwutleniaczy. Kapusta kwaszona ponadto zawiera probiotyki, zdrowe bakterie, które pomagają w trawieniu. Ponadto, ma niską zawartość tłuszczu i kalorii.

W łaściwości:
  • kiszona kapusta korzystnie wpływa na funkcjonowanie systemu odpornościowego. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów (w tym fitochemikalia, powstają podczas procesu fermentacji), które pomagają wzmocnić układ odpornościowy, co prowadzi do zmniejszenia liczby problemów zdrowotnych, takich jak przeziębienia, czy problemy skórne,
  • posiada właściwości przeciwzapalne - skutecznie pomaga w zmniejszaniu stanu zapalnego (np zapalenie jelita cienkiego), 
  • pomocna przy wzdeciach, 
  • badania wykazały, że kiszona kapusta może pomóc obniżyć poziom cholesterolu,
  • może pomóc zwalczać niektóre rodzaje raka,
  • jedzenie kapusty kiszonej to świetny sposób, by utrzymac równowage w procesie trawienia,
  • reguluje ciśnienie i krzepnięcie krwi.

sarahbesthealth.com
Pomimo swoich zalet zdrowotnych, za dużo kiszonej kapusty może powodować problemy zdrowotne, ponieważ jest ona bardzo bogata w sód. Dieta zbyt bogata w sód zwiększa ryzyko wysokiego ciśnienia krwi, co z kolei zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Płukanie kapusty przed jedzeniem, pozwala zredukowac trochę sodu, ale jedzenie jej w umiarkowanych ilościach jest najlepszym sposobem na utrzymanie zdrowego organizmu.

Przepis na domowa kiszona kapuste www.learningherbs.com/sauerkraut_recipe.html (Po angielsku).

www.livestrong.com naturalnews.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga