Niedzielny rosołek



Niedziela. Pada. Nie jestem tradycyjna, ale dziś postanowiłam sprobować zrobić wegański, aromatyczny rosołek. Wyszło naprawdę przepysznie!! Nie sądziłam, że można stworzyć rosół bez kurczaka, który smakuje jak prawdziwy, domowy rosołek !!



1 cebula | ł pieczonego czosnku | 3 marchewki | 1 korzeń pietruszki | kawałek selera | por | garść świeżej natki pietruszki | ziarenko smaku | sos sojowy | sól i pieprz do smaku |łyżka oliwy z oliwek


Cebulkę obieram, kroję w cwiartki i opalam na palniku.

Czosnek przygotowałam wcześniej. Jeżeli nie macie pod ręką, przepis znajdziecie tutaj.

Pozostałe warzywa obieram, myję i wrzucam do garnka, razem z pieczonym czosnkiem i spaloną cebulką. Zalewam wrzątkiem, dodaję ziarenko smaku, pieprz, sos sojowy, oliwę z oliwek.

Gotuję na bardzo małym ogniu przez ok. 30 minut.

Odcedzam.

Podaję z makaronem, pokrojoną w talarki marchewką i posiekaną świeżą pietruszką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

Archiwum bloga