Jak wyhodować kiełki





Te niepozorne roślinki to prawdziwa skarbnica zdrowia!! Zawierają:

  • białka, 
  • zdrowe tłuszcze i cukry, 
  • witaminy: A, B, C, E, 
  • minerały: wapń, żelazo, siarka, cynk, magnez, potas, selen, chrom, lit.





Kiełki można jeść na wiele sposobów: jako dodatek do zup, sosów i sałatek, jako posypka na kanapki, na curry, lub do smażonych potraw - stir fry, albo najprościej - zajadać same. 

Proces kiełkowania jest bardzo prosty i można je wyhodować z prawie każdego:
  • grochu (ciecierzyca, soczewica (czerwona, zielona), groszek zielony)
  • rodzaju fasoli, 
  • lucerny (alfalfa seed), 
  • soji, 
  • a także z rzodkiewki, rzeżuchy, jęczmienia, pszenicy, żyta, owsa, słonecznika, dyni, migdałów, orzeszków zimnych, brokuła, kapusty, oraz sezamu. 
*** Kiełki soczewicy zawierają 15 razy więcej witaminy C niż sama gotowana soczewica a skiełkowana pszenica ma półtora raza więcej magnezu i fosforu niż samo ziarno.


Metoda kiełkowania jest bardzo prosta i uniwersalna, ale okres, w zależności od rodzaju ziarna, bywa różny (od 5 do 8 dni). 


Niektórzy hodują kiełki w słoju. Ja wole w pojemniku wyłożonym materiałem.


Wymagania:
Kiełki nie mają specjalnych wymagan. Nie potrzebują dużo światła. Będą zdrowo rosły nawet w zaciemnionym miejscu. Ponadto promienie słoneczne mogą uszkodzić delikatne kielki.

Najlepiej się rozwijają w temperaturze pokojowej. 

Kiełki nie potrzebują dużo wody, ale muszą byc regularne przelewane, lub skrapiane wodą. Ja spryskuję moje kileki dwa razy dziennie: rano i wieczorem. Uważaj aby ziarna były dobrze odsączone - nadmiar wody może powodować pleśń i psucie się ziaren. 

Nie przechowywuj mokrych kiełków w lodówce. Doprowadzi to do zmniejszenia ich świeżości. Osusz je dokładnie.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga