Brokuły

Brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw i prawdziwą  potęgą  odżywczą. Są skarbnicą wielu  wartościowych witamin i minerałów.

Skład:

  • brokuły zawierają sporą dawkę beta-karotenu i podobnie jak wszystkie zielone warzywa ma w sobie mało kalorii i  jest praktycznie beztłuszczowy,
  • są dobrym źródłem minerałów takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka, 
  • witaminy B1, B2, B6, C, K, PP, 
  • zawiera kwas pantotenowy i kwas foliowy, 
  • brokuły jako warzywo, są też naturalnie dobrym źródłem błonnika pokarmowego. 


Układ krwionośny:

  • ze względu na dużą zawartość chromu, warzywo to zaleca się cukrzykom, a zwłaszcza nadciśnieniowcom, bowiem zawarte w brokułach substancje włókniste obniżają poziom cholesterolu, 
  • brokuły zalecane są osobom walczącym z wysokim poziomem cholesterolu, mającym problemy z sercem, anemią, z niedoborami wapnia i z artretyzmem,


Właściwości antynowotworowe:

  • w rankingach warzyw i owoców są na pierwszym miejscu pod względem mocy w przeciwdziałaniu rakowi, aktywne składniki przeciwdziałające rakowi to sulforafan, beta-karoten, izotiocyjany, indol-karbinol i chlorofil. Związki te wykazują działanie przeciwnowotworowe w obszarze jelita grubego, prostaty, piersi, szyjki macicy, przełyku, żołądka, skóry, płuc, tchawicy, krtani i jamy ustnej. Sulforafan znajduje się także w innych warzywach jak kapusta, kalafior, czy brukselka,
  • brokuły, podobnie jak inne warzywa kapustne, przyspieszają wydalanie estrogenów i dlatego m.in. mają korzystny wpływ w przypadku leczenia raka sutka. 

Brokułów nie należy myć przed schowaniem ich do lodówki, gdyż jakakolwiek woda na jego powirzchni, może spowodować zepsucie.

Brokuły smakują podobnie jak kalafior. Najzdrowsze są jednak, gdy spożywamy je na surowo. Dla większości ludzi, brokuł najlepiej smakuje gdy jest ugotowany. Pamietaj, że  podczas długiego gotowania, warzywo to traci swoje wartości odżywcze. Brokuły należy gotować od kilku do kilkunastu minut.

kuchnia.bytow.pl, biotechnolog.pl


Brokuł w Kuchni:

Zupa krem brokułowa ze szpinakiem i wegańskim mascarpone


[składniki]
200g szpinaku - swieży, lub mrożony,
250g brokułów - ja użyłam 4 mniejszych różyczek,
bulion warzywny,
sól morska i pieprz,

wiecej

Zupa krem!! brokuły i biała pietruszka


[składniki]
wywar - dwie marchewki, kawałek selera i cebuli, pietruszka, wegeta, por, natka pietruszki, sól, pieprz
dwa średnie brokuły
3 pietruszki

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię, jedno z najzdrowszych moim zdaniem warzyw

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga